Opublikowane w czasopiśmie ACS Nano wyniki badań Uniwersytetu Monash pokazują po raz pierwszy szczegółowy wgląd w strukturę mleka podczas trawienia. Badania te mogą doprowadzić do rozwoju nowych rodzajów mleka dla wcześniaków, napojów dietetycznych oraz nowych metod dostarczania leków.
Zespół naukowców prowadzony przez Dr Stefana Salentinig’a i Prof. Bena Boyd’a z Instytutu Nauk Farmaceutycznych na Uniwersytecie Monash (MIPS) fundowany przez Australijską Radę ds. Badań Naukowych (ARC) obserwował nanostrukturę mleka, aby dowiedzieć się jak jego komponenty oddziałują na ludzki układ trawienny. Odkryto że mleko ma podczas trawienia bardzo geometrycznie uporządkowaną budowę.
‘Przez odkrycie dokładnej budowy mleka, mamy potencjał by stworzyć mleko bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz cząsteczki budulcowe mózgu dla wcześniaków, lub też napoje spowalniające trawienie, powodujące dłuższe uczucie sytości. Możemy również wykorzystać zdolności mleka jako ‘transportera’, by opracować nowe formy dostarczania leków.’ Powiedział Dr Salentinig.
Przez chemiczne odtwarzanie układu trawiennego w szklanej zlewce i po dodaniu krowiego mleka, zespół odkrył że mleko ma unikalną budowę – emulsja tłuszczów, substancji odżywczych oraz wody tworzy strukturę poprawiającą trawienie.
Wykorzystując enzymy obecne w ciele, do tłuszczu dodano wodę by ją załamać a niskokątowy promień Rentgena rozpraszający promień pokazał że produkty uboczne mleka podczas trawienia stają się bardzo uporządkowane.
Według Dr Salentinig’a, struktura ta przypomina gąbkę, potencjalnie poprawiając wchłanianie zdrowych tłuszczów mleka. ‘Wiedzieliśmy o budulcach mleka oraz o tym, że tłuszcz w mleku ma znaczący wpływ na smak, konsystencję i wartość odżywczą wszystkich produktów mlecznych. Jednak to o czym nie wiedzieliśmy to strukturalne ułożenie tego tłuszczu podczas trawienia. ‘ powiedział. ‘Odkryliśmy że kiedy ciało zaczyna proces trawienny, enzym zwany lipazą rozkłada cząsteczki tłuszczu w taki sposób by tworzył bardzo uporządkowaną geometrycznie strukturę. Te niewielkie i wysoce uporządkowane komponenty umożliwiają tłuszczom, witaminom oraz rozpuszczalnych w tłuszczach lekach przenikać błony komórkowe i dostawać się do układu krążenia,’ twierdzi Dr Salentinig.
Następny etap badań obejmie współpracę zespołu ze specjalistami odżywiania, by lepiej skorelować najnowsze odkrycia wraz z wynikami dietetycznymi oraz by, wspierani przez ARC, wykorzystać te odkrycia do zaprojektowania i przetestowania ulepszonych lekarstw.
Źródło artykułu: http://phys.org/
Źródło ilustracji: http://commons.wikimedia.org/
Accessibility Tools